Δημοκρατία = Ελλάδα

Δημοκρατία = Ελλάδα

15 Σεπτεμβρίου: Ημέρα Δημοκρατίας σύμφωνα με το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 2007.

Ο ορισμός της λέξης δημοκρατία

Ο Αριστοτέλης όρισε τη δημοκρατία ως την εξέλιξη των πολιτευμάτων, το πολίτευμα που επικρατεί η γνώμη της πλειοψηφίας. Γεννήθηκε, λοιπόν, στην Ελλάδα η ιδέα που στήριξε την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την ισότητα. Στην Ελλάδα επωάστηκε η ιδέα να μπορείς να ονειρεύεσαι, να πράττεις και να δημιουργείς. Αυτό είναι δημοκρατία. Είναι τρόπος ζωής, προϋπόθεση εξέλιξης, δύναμη πνοής, δυνατότητα επιτυχίας!

Η έννοια της λέξης δήμος

Η Ελλάδα έγινε πρόσφορο έδαφος να γεννηθεί μια κουλτούρα που στήριξε τον δυτικό πολιτισμό όπου ο “δήμος κρατεί”, με τις ρίζες της ελληνικότητας να δίνουν νόημα στη λέξη “δήμος”, ως σύνολο πολιτών που φέρουν ευθύνη, που αναγνωρίζουν όρια, που σέβονται τον συνάνθρωπο και που δεν αγνοούν το κοινό καλό.

Η δημοκρατία σήμερα

Η έννοια της δημοκρατίας είναι από εκείνες που συχνά έχασαν τη δύναμή τους στο πέρασμα των αιώνων, όμως η δύναμη των λέξεων αποκαλύπτουν το νόημα και την αξία τους.

Είναι τυχεροί όσοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε δημοκρατικές κοινωνίες. Είναι ευτυχείς όσοι αναγνώρισαν τη δύναμη που τους έδωσε. Είναι σεβαστοί όσοι τίμησαν τη δημοκρατία σε πλαίσια ατομικά και κοινωνικά, μέσα στο σπίτι, την εργασία, στους φίλους και την κοινωνία. Όσοι δε φίμωσαν κι όσοι δε δέχτηκαν να φιμωθούν!

Οι Έλληνες νιώθουμε περήφανοι που είμαστε ο λαός που γέννησε την αξία της δημοκρατίας, το πολίτευμα αυτό που ο “δήμος” έχει βούληση και σεβασμό. Ας δείξουμε, λοιπόν, κι εμείς τον σεβασμό που της αξίζει και ας κρατήσουμε την αρχαιοπρεπή της έννοια αμόλυντη!


info@greekscool.com
Style switcher RESET
Body styles
Color settings
Link color
Menu color
User color
Background pattern
Background image