25 Σεπτεμβρίου: Ημέρα γλωσσών

25 Σεπτεμβρίου: Ημέρα γλωσσών

Ένας λόγος για τους οποίους οι Έλληνες αξίζει να αισθανόμαστε περήφανοι είναι η γλώσσα μας, καθώς έχει τη μακροβιότερη καταγεγραμμένη ιστορία από οποιαδήποτε άλλη ζωντανή ινδοευρωπαϊκή γλώσσα. Αριθμεί 3400 χρόνια γραπτού λόγου. 3400 χρόνια δανείζει στο δυτικό κόσμο έννοιες και λέξεις που πλατύνουν το νου, που εκφράζουν κάθε συγκίνηση της ψυχής, κάθε εσωτερική σκέψη και κάθε ανθρώπινη αξία.

Ελληνικός λόγος, λογική και ομιλία

Είναι μια γλώσσα χτισμένη πάνω στα μαθηματικά, δηλαδή στη λογική, γι’ αυτό και η αξία της είναι μοναδική. Είναι ένας κώδικας που διαθέτει μουσικότητα και αρμονία, ένα εργαλείο μαγείας, όπως αναφέρει και ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης.  Όλα τα γράμματα-σύμβολά της έχουν δημιουργηθεί με θαυμαστή σοφία. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, την αρχαία ελληνική λέξη «κάρα» που σημαίνει κεφάλι και «κάρυον» το μικρό κεφάλι. Συγκρίνετε, λοιπόν, τη λέξη «κάρυον» με τη λέξη «καρύδι» που θυμίζει στη μορφή του τον ανθρώπινο εγκέφαλο! Όχι τυχαία…

Η γλώσσα μας, το πολιτιστικό μας γνώρισμα

Η γλώσσα δεν αποτελεί μόνο έναν κώδικα επικοινωνίας αλλά είναι η ταυτότητα μας, η προσωπικότητα και η φυσιογνωμία του λαού μας. Μέσα από τις λέξεις και τις φράσεις της ελληνικής απεικονίζεται η ιστορία μας, η καλλιέργεια του πολιτισμού μας, η νοοτροπία, το ήθος και η στάση μας απέναντι στον κόσμο. Αν θες, λοιπόν, να λέγεσαι Έλληνας οφείλεις να μιλάς σωστά ελληνικά, να μπορείς με ευχέρεια να αξιοποιήσεις κάθε εκφραστική δύναμη που μας προσφέρει, να εκφράζεις με σαφήνεια τις σκέψεις, τα συναισθήματά σου και να πείθεις.

Πόσο ουσιαστικά και πόσο υπέροχα μπορείς να επικοινωνήσεις μιλώντας μια τέτοια γλώσσα;

Μην κλείνεις τον πολιτισμό μας στο συρτάρι και καλλιέργησε το πνεύμα σου ανακαλύπτοντας τη μαγεία της ελληνικής γλώσσας, το «σημείο αναγνωρίσεως» των ομοεθνών και το μέσο που σφυρηλατεί περισσότερο από κάθε άλλο την εθνική μας συνείδηση και την ενότητά μας.

info@greekscool.com
Style switcher RESET
Body styles
Color settings
Link color
Menu color
User color
Background pattern
Background image